Dialang

 

Dialang is een diagnostische taalvaardigheidstoets voor 14 verschillende Europese talen.

Dialang is ontwikkeld op basis van het Common European Framework of Reference (CEFR).

Het programma bevat toetsen voor lezen, schrijven, luisteren, grammatica en woordenschat. 

Studenten meten met Dialang niet alleen hun taalvaardigheid, maar krijgen ook inzicht in de zwakke punten van hun taalbeheersing. Bovendien geeft het programma uitgebreide feedback en advies.

Hoe werkt dialang? Klik hier voor de uitleg.

De software die u moet downloaden heeft op het ogenblik een omvang van 18 MB en het downloaden duurt ongeveer 4 minuten via een T1-verbinding, of ongeveer 50 minuten wanneer u een 56K modem gebruikt.

1) Installatie voor de eerste keer

De installatieprocedure geldt voor Windows 95 en hoger. Als u de installatie voor de eerste keer uitvoert, moet u twee onderdelen installeren.

Deel 1: Java Run Time Environment

DIALANG vereist het installeren van SUN Java Time Environment om het programma uit te voeren.

Om te installeren:

  1. Klik op Install SUN Java Runtime Environment. Open of voer het programma uit vanaf de huidige locatie om de installatie onmiddellijk te starten. Als u daar de voorkeur aan geeft, kunt u het installatieprogramma in een tijdelijke map op uw harde schijf bewaren en vervolgens het installatieprogramma van daaruit draaien. Deze manier is iets gecompliceerder. De download bedraagt ongeveer 16.5 MB.
  2. Volg de instructies op uw scherm.

Deel 2: DIALANG programma

  1. Klik op Installeer DIALANG programma. Open of voer het programma uit van de huidige locatie om de installatie onmiddellijk te starten. Als u daar de voorkeur aan geeft, kunt u het installatieprogramma in een tijdelijke map op uw harde schijf bewaren en vervolgens het installatieprogramma van daaruit draaien. Deze manier is iets gecompliceerder. De download bedraagt ongeveer 2.9 MB.
  2. Volg de instructies op uw scherm. Als naar een serienummer wordt gevraagd, voert u een willekeurige tekst in.
  3. U krijgt een scherm met een vraag naar een Proxy adres en gebruikersnaam. Dit hoeft u alleen op te geven als u een Proxy gebruikt om te zoeken op Internet. Als u hier niet zeker van bent, vraag dan advies aan uw technische ondersteuning.
  4. De installatie wordt voltooid en er wordt een icoon op uw bureaublad geplaatst. U kunt het programma opstarten vanaf dit icoon. Er wordt ook een toegang geplaatst in het menu 'Programma's' van Windows.

Systeemeisen